Henk Duijn en José van Kleef

11 t/m 25 mei 2014 (archief)

Op zondag 11 mei 2014 van 14.00 tot 18.00 uur is de opening van een bijzondere dubbelexpositie, rond 15.00 uur zullen de kunstenaars zelf hun werk toelichten.

De expositie vervolgt op zaterdag 17 en zondag 18 mei en op zaterdag 24 en zondag 25 mei 2014 van 13.00 – 18.00 uur. Daarnaast is de expositie – in overleg – op op afspraak te bezichtigen. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Stichting Madelonia via info@madelonia.org

Henk Duijn

Wie de schilderijen van Henk Duijn voor het eerst ziet, staat versteld van hun formaat. Ze zijn veel kleiner dan je op grond van reproducties zou verwachten. De meeste zijn vaak niet groter dan een hand.  Desondanks bezitten ze een monumentale kracht en een uitstraling die ze veel groter doen lijken. Door de sterke concentratie en samengebaldheid van de voorstelling kunnen zijn werken, hoe klein ze ook mogen zijn, toch de hele wand beheersen.

Bijzonder is dat de kunstwerken verkocht worden in een bijpassend doosje waarop een schetsmatige afbeelding van het kunstwerk is geschilderd.

Henk Duijn woont en werkt sinds 2003 in Antwerpen en geeft les op de Academie voor beeldende kunsten en vormgeving van de faculteit der kunsten van de Fontys hoge­scholen in Tilburg.

Inspiratie
“Mijn inspiratie haal ik uit opera’s van Richard Wagner, Richard Strauss en Samuel Barber en uit schrijvers als Ludwig Wittgenstein, Marcel Proust en Robert Musil én uit de muziek van Gustav Mahler. Mijn zoeken gaat over de waarden en de zin van het leven en over onderwerpen die het menselijk tekort betreffen, zoals bijvoorbeeld in de opera ‘Die Frau ohne Schatten’ van Richard Strauss, of ‘dat taal niet kan uitdrukken wat het meest wezenlijk is in het leven’ (Hugo von Hofmannsthal). ‘Hoe donker is de grondslag waarop ons leven rust’ (Gustav Mahler)”.

Duijn-los

 

José van Kleef

José van Kleef (Utrecht 1956) is autodidact. Haar schilderijen – vaak op sloophout geschilderd met tempera en/of olieverf – hebben mens, dier en landschap tot onderwerp. In een losse vrije techniek krijgt het realisme een poëtische wending. Natuurlijk weet de kunstenares dat ze haar publiek met mooie schijn bedriegt, maar in feite benadert ze zodoende het wezen van de kunst. Haar boodschap is simpel en ze blijkt in staat die doeltreffend over te brengen. Subtiel en vaak nauwelijks aanwijsbaar toont ze aan dat het perfecte leven alleen gedroomd kan worden.

Raadselachtig
De olieverfschilderijen van José van Kleef zijn op zijn minst raadselachtig te noemen. De vervreemdende sfeer komt door de uitdrukking van de gezichten zowel van de mensen als de dieren die afgebeeld zijn. De dieren hebben menselijke trekjes en kijken wijs en lui de wereld in. De gelaagdheid van de schilderijen en diepe kleuren accentueren het mysterieuze.

 

Nar 20x20 olieverf