Karel Gomes

6 mei t/m 23 juni 2013 (archief)

Karel Gomes (Rotterdam, 1930) volgde aanvankelijk een opleiding tot altviolist, maar koos vervolgens voor een opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam.

Gomes creëert mens- en dierfiguren. Zijn werk kenmerkt zich door een figuratieve, krachtige expressiviteit waarin het gebaar en de emotie worden gevangen in ruimtelijke vormen. Klein of monumentaal, zijn beelden hebben een enorme zeggingskracht. Karel Gomes rangschikt zichzelf niet onder een bepaalde kunststroming, maar werkt vooral vanuit zijn sociale bevlogenheid.

Werk van hem werd aangekocht door grote musea zoals het Rijksmuseum en het Centraal Museum in Utrecht, en door gemeenten en particulieren in binnen- en buitenland. Een bekend beeld van zijn hand is het Gandhi-monument aan de Amsterdamse Churchilllaan.

Expositie Breukelen

Op deze expositie was uit zijn omvangrijke oeuvre onder meer de beeldenserie Commedia dell’Arte te zien. Voor de beeldentuin achter de Johannes de Doperkerk in Hoofddorp maakte Gomes de indrukwekkende Kruiswegstatie, waarover het boek De Kruisweg aan de Kruisweg verscheen.

 

sample-poster-gomes-2